Okosotthon

Irányítsa eszközeit otthonában mobiljáról, távolról is!

Az okos eszközök robbanásszerű elterjedése, és az elektronikai ipar fejlődése lehetővé tette, hogy szinte “fillérekért” hozzájussunk ezekhez az eszközökhöz. Sok gyártó kínál széles választékban akár komplett rendszereket is, hogy kényelmesen, automatizálva tudjuk irányítani otthonunkat. Ha a világ másik végén nyaralunk, akkor is működtethetjük a redőnyöket, ki-be kapcsolhatjuk a fűtést, figyelhetjük a kamerákat, megnézhetjük lekapcsoltunk-e minden lámpát, zárva vannak-e az ajtók, szabályozhatjuk az öntözőrendszert, a felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen. A lényeg, hogy akár egy mobiltelefonnal irányíthatjuk az összes eszközünket.

Előkészületek

Mielőtt belevágunk ennek megvalósításába, van azért néhány feladatunk, amit nem árt előre átgondolni. Először is tisztában kell lennünk ezeknek az eszközöknek a működési elvével, telepítésük alapfeltételeivel, ellenkező esetben nagyon könnyen “öngólt rúghatunk”, és kényelem helyett nyűgöt veszünk a nyakunkba. A “lelkiismeretes” gyártók úgy árulják ezeket a kütyüket, hogy a mellékelt instrukciók alapján akár a nagyi is be tudja üzemelni őket rétesnyújtás közben, lisztes kézzel, magyar nótát hallgatva, de ez valójában nem igaz. Attól hogy egy mobil app is működteti, attól még rendszerint 230V-os eszközöket működtet, amikkel ha nem bánunk kellő tisztelettel, akkor bizony csípnek-rúgnak-harapnak. Továbbá az sem kellemes, ha vásároltunk magunknak egy részlegesen, rosszul, vagy egyáltalán nem működő eszközt. A konklúzió tehát: mindenképpen egyeztessünk egy szakemberrel, mielőtt belevágunk a projektbe!

A rendszer

Először is tisztáznunk kell, hogy a “wifi-s” okoseszközök(kapcsolók, konnektorok, IO-eszközök, kamerák, stb…) nem önállóan működő egységek, hanem egy rendszer részei. Ahhoz hogy az eszközünk működőképes legyen, működtessen valamit, a rendszer alapkonfigurációjának kell összeállni. Lássuk milyen részekből áll össze egy ilyen alapvető rendszer:

  • működtetni kívánt fogyasztó, berendezés(lámpa, redőny, kapunyitó motor, stb…)
  • okoseszköz(kapcsoló, IO-eszköz, konnektor, stb…)
  • vezeték nélküli hálózat(Wi-Fi)
  • kommunikációs szoftver(mobil applikáció, PC szoftver, Web-es alkalmazás, stb…)

Ha ezek közül bármelyik hiányzik, okos rendszerünk működésképtelen. Ha nem egyetlen eszközt akarunk felügyelni, akkor célszerű rendszerbe auditált terméket vásárolni, mely esetben a gyártó központi vezérlő egységet is kínál okos eszközeihez. Több szempontból is ez tűnik a legjobb megoldásnak, hiszen így jelentősen kibővül eszközeink felhasználási területe, összehangolhatjuk egymással őket, programozhatjuk működésüket, naplózhatjuk az eseményeket, eltárolhatjuk kameráink felvételeit, a csatlakoztatott szenzorok bejövő adatait elemezhetjük. Arról nem is beszélve, hogy a saját központi egységével 100% a kompatibilitás. Nagyon fontos tudni, hogy ezen eszközök képességei jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért körültekintően válasszunk gyártót, nézzük meg milyen széles a palettájuk, hogy ha lehet minden megoldásra legyen eszközük. Az egyik legjobb és legnépszerűbb ilyen rendszert a FIBARO gyártja, szinte mindenre van megoldásuk, az ár-érték aránya pedig kiváló.

Hívás