Vezetékek áthúzása

Régi vezetékek áthúzása családi házakban, lakásokban.

Tartalom

Bevezető

hogy megértsük mekkora a baj…

Lakossági viszonylatban a belső elektromos hálózat felújítását(vezetékek áthúzása), cseréjét a legtöbben addig halasztják, amíg komoly baj nincs, vagy teljesen tönkre nem ment. Ilyenkor rendszerint egyéb kár is keletkezik, szerencsés esetben tűz, és/vagy személyi sérülés nélkül. Erre azonban semmiféle garancia nincs. A 40-50 éve (vagy még régebben) épült ingatlanok villanyszerelési munkái során csupán néhány háztartási berendezéssel kellett számolni, és azok sem voltak különösebben nagy teljesítményűek. 10-15 A-es biztosítókkal mosolyogva „eldöcögött” egy háztartás, és ennek megfelelően a 1,5-2,5mm2 keresztmetszetű alumínium vezetékek is bírták a terhelést.

Ahogy telt-múlt az idő, egyre több, egyre nagyobb teljesítényű háztartási gép jelent meg az otthonokban, egyre nagyobb biztosítékokat kellett felszereltetni, de a vezetékek maradtak. Maradtak, mert a cseréjük macerás, nagy rumlival jár, és még sokba is kerül. Maradtak, és melegednek. Minél melegebbek, annál jobban oxidálódnak a kötések, minél jobban oxidálódnak annál jobban melegednek, stb… Most logikusan az következne, hogy egyszer csak elolvad az alumínium vezetékünk, de nem. Sajnálatos módon a vezetékek szigetelésének, és az azt körülvevő anyagoknak a gyulladási hőmérséklete kisebb, mint az alumínium olvadáspontja. Dióhéjban: így keletkezik elektromos hibából tűz. Azt meg tudjuk mivel jár, ne kísértsük a sorsot. Kapcsolódó külső tartalom: Tűzvédelmi tudásbázis

vissza ide: Tartalom

Elektromos hálózatunk átvizsgálása

milyen, és mekkora beavatkozásra van szükség?

Mindenek előtt meg kell határozni, hogy a hálózatunk egy részét, vagy egészét kell cserélni, megfelelőek-e a meglévő érintésvédelmi és tűzvédelmi berendezések. Fontos az elején leszögezni, hogy ezt ne önök döntsék el! Az elektromos áram veszélyes, éppen ezért a hálózatok és berendezések telepítését, szerelését, és minden ezekkel végzett tevékenységet szigorú előírások szabályoznak. Sokaktól hallottam már, hogy én vagyok a megrendelő, én fizetek, úgy kell csinálni ahogy én mondom. Ebben az esetben ez nincs így. A megrendelő elmondja mi az elképzelése, a szakember pedig segít megvalósítani azokat, az erre vonatkozó szabványok, előírások betartásával. Fontos mindenkinek megérteni, hogy ezek a szabályozások az emberélet védelmében, és az elektromos tüzek elkerülése érdekében születtek.

Mindenképpen kérjük ki egy(vagy több) szakember véleményét, kérjünk magyarázatot is arra, hogy miért ajánlott amit javasol, és semmiképpen ne az árajánlat kéréssel egybekötve tegyük ezt. Segít nekünk objektíven látni a helyzetet, ha nem a költségekre koncentrálunk, a szakember pedig tanácsot fog adni, nem rábeszél. Elsődleges feladatunk, hogy biztonságossá tegyük lakásunk elektromos hálózatát, minden más kritérium ennek van alárendelve.

vissza ide: Tartalom

A döntés

tisztázzuk, mit is kell eldöntenünk!

Amikor az embernek nem önszántából kellene pénzt kiadni, hajlamos rá hogy rossz, megalapozatlan döntést hozzon. Ezek közé tartozik a régi vezetékek áthúzása, cseréje, az elektromos hálózat bővítése is. Amíg nem maradunk áram nélkül, vagy nem történik baj, addig nem foglalkozunk vele. Ha nem biztonságos az otthona, nem az a kérdés hogy kell-e rá költeni, hanem az hogy hogyan lehet ezt megvalósítani. A döntés lényege, hogy foglalkozunk-e a problémával, felkutatjuk-e a lehetséges megoldást.

vissza ide: Tartalom

Előkészületek

szakember keresése, árajánlat kérés

Ha kiderült hogy szükséges a vezetékek áthúzása, jöhet a villanyszerelő keresése, árajánlat kérés. Amikor szakembert keres, próbáljon meggyőződni róla másoknak milyen tapasztalatai vannak az adott villanyszerelővel. Általában az emberek értékelik az internetes keresőkben, webhelyeken a kapott szolgáltatásokat, termékeket(például: Bajorelectric). Természetesen ha valakiről nem találunk ilyen információt, nem jelenti azt hogy megbízhatatlan, csak még nem értékelték, vagy nem adott meg ügyfeleinek olyan online felületet ahol ezt megtehetik. Viszont tény, hogy mindenképpen előny ha van ilyen információnk. Fontos a személyes kontakt, hiszen telefonon vagy e-mailen keresztül csak a kapott információk alapján tud a szerelő összeget mondani, és akkor is csak nagyságrendi mértékben. A személyes kommunikáció közben derül ki, mennyire közlékeny, rugalmas, segítőkész valaki.

Az árajánlat kérésénél pontosan mondjuk el a villanyszerelőnek mit-hova szeretnénk, mik az elvárásaink, milyen nagyobb teljesítményű berendezéseket üzemeltetünk, vagy tervezünk üzemeltetni. Ezen információk alapján tudja meghatározni a szerelő, milyen szerelésre van szükség, ebből tud árat képezni. Mindenképpen anyaggal együtt kérjünk ajánlatot villanyszerelésre, mert egy hozzá nem értő ember nem tudja beszerezni a szükséges anyagokat. Lehetőleg legyen írásos nyoma annak amit megbeszéltünk, mindkét félnek hasznos lehet. Előfordulhat ha a munka anyagszükségletének költségei magasak, hogy előleget kér a szerelő a költségeire, ebben az esetben kérjünk elismervényt, ami tartalmazza hogy mire adtuk a pénzt és kinek, hivatkozva az árajánlat tartalmára. Utalás esetén erre nincs szükség, hiszen a díjbekérő tartalmazza ezeket az adatokat.

vissza ide: Tartalom

Munkafolyamat

a szakemberrel együttműködve határozzuk meg a folyamatot

Ha mindennel megvagyunk, a vezetékek áthúzása indokolt, megvan a villanyszerelő, megvan az árajánlat, akár neki is foghatunk. Előtte azonban nem árt néhány dolgot megbeszélni a szerelővel. Vezetékek áthúzása esetén a legtöbbször a megrendelő lakja az ingatlant. Egy berendezett lakásban, a lakókkal együtt, nem könnyű dolgozni. Ebből kifolyólag érdemes egyeztetni a villanyszerelővel, milyen sorrendben haladjon a munkával, hogyan tudjuk neki szabaddá tenni a munkaterületet. Amennyiben valamely berendezésünknek elengedhetetlen a folyamatos működés, kérjünk hozzá ideiglenes betápot tőle. Fontos hogy ne kész tények elé állítsuk a szakembert, hanem vele együttműködve alakítsuk ki a munkafolyamatot, sokkal gyorsabban, hatékonyabban végzi el a munkát.

vissza ide: Tartalom

Ahogy mi dolgozunk…

a kapcsolatfelvételtől a munka befejezéséig

Ha úgy érzi szükséges lehet a vezetékek áthúzása, a Bajorelectric villanyszerelő csapata a következőképpen építi fel a folyamatot a precíz, gyors, hatékony munkavégzéshez:

  • Bajorelectric megkeresése telefonon, emailben vagy személyesen
  • időpont egyeztetése a helyszín elektromos hálózatának átvizsgálásához
  • helyszín felkeresése, hálózat átvizsgálása, szakvélemény kiállítása(ha kell hivatalos is)
  • kollégánk javaslatot tesz, milyen és mekkora beavatkozás szükséges
  • kérésére árajánlatot adunk a szükséges munkálatokra(típus-lakásoknál a helyszínen)
  • amennyiben ajánlatunk megfelel, egyeztetjük a kezdés-befejezés időpontokat
  • munka elvégzése az ingatlan méretétől függően 1-3 nap
  • az árajánlatban megadott díjak elszámolása

Amennyiben megbízást kapunk az elektromos hálózatának átvizsgálására, a kiszállás 120.- Ft/km, a munkadíj pedig bruttó 6.000.- Ft, melyet a munka megrendelése esetén visszatérítünk a teljes munkadíjból. Munkatársaink minden kiszállás alkalmával munkalapot írnak az elvégzett munkáról, a hálózat és berendezések állapotáról, a szükséges további teendőkről, vagy ha tűz és/vagy életveszélyes állapotot találnak. Ezek a munkalapok tekinthetők nem hivatalos szakvéleménynek is. Ha hivatalos szakvéleményre van szüksége, annak díja eseti, a probléma összetettségétől és a kért jelentés részletességétől, valamint felhasználásának módjától függ.

vissza ide: Tartalom

Non-Stop hívható telefonos ügyfélszolgálat: +36/30 305 9429

Hívás